Main Page Sitemap

Svenska norska likheter


svenska norska likheter

förstår varandra utan att ha studerat grannspråken. (da) Jeg vil gjerne vite mer om land og k rauta jönköping bastu språk i Norden. Tittar man på hela Norden är färingarna allra bäst på att förstå andra nordbors språk. Falska vänner Du får mycket gratis om du kan svenska och vill förstå norska eller danska. Falska vänner kallas ord som låter lika, men betyder olika saker på olika språk.

Tecken på norska är ei (som i vei väg au (som i sau får øy (som i øye). Resultatet blev bokmål respektive nynorsk.

Danska var då gemensamt skriftspråk. (danska) Jeg bor på landet/i byen. Men det finns fallgropar. (nynorsk) Ur Grannspråk Lektionsförslag i danska och norska Visste du att Danska småbarn har svårt att förstå danska. Enligt den svenska läroplanen ska alla elever få undervisning i nordiska språk. I danska öron låter för övrigt norska och svenska så lika att danskar normalt inte kan avgöra vilket som är vilket. Östnordiskan blev till svenska och danska. Även ett annorlunda uttal av vissa vokaler kan förvirra svenskar.svenska norska likheter

Nu när jag precis översatt ett dokument från norska till svenska, tänkte jag passa på att skriva lite om det norska språket och jämföra det med svenska och danska. Däremot förstår danskarna norska bättre än svenska, eftersom det norska ordförrådet liknar det danska mer det svenska. Tänk bara på svenska ord som fråga, fönster och snål där danska/ norska har spørge/spørre, vindue/vindu och gerrig/gjerrig. De flesta som bor i Skandinavien förstår varandra över landgränserna. Svenska, norska och danska har nämligen ett gemensamt ursprung, och är så lika att vissa språkvetare ser dem som dialekter av samma språk.

Formex stockholm Svenska, Svenska norska kronor, Folkuniversitetet uppsala svenska, Norska svenska lexikon,


Sitemap